Naar de hoofdinhoud
Aan de slag!

Werken in de nieuwe applicatie. Staat alles goed ingesteld?

Marieke Blankendaal avatar
Geschreven door Marieke Blankendaal
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Voor u in 2024 aan de slag gaat met KiC, is het goed om na te kijken of alle instellingen voor de modellen naar wens staan. Overweegt u een aanpassing? Dan is dit het moment om dat te regelen.

Als er niets veranderd is voor uw gemeente, kunnen de modellen één-op-één overgezet worden naar 2024 (de jaarovergang). Lees hier de beschrijving voor de jaarovergang. Wij kunnen dit ook voor u regelen.

Het is goed om sommige zaken nog eens na te kijken voor u daadwerkelijk gaat beginnen in de nieuwe omgeving. Zo weet u zeker dat de instellingen allemaal goed staan. En voorkomt u dat u halverwege het jaar erachter komt dat er toch een functie mist. Ook als u besluit om veranderingen door te voeren dit jaar, is het voor sommige instellingen van belang dat u dit doet voordat er productie aanwezig is onder een model. Anders kan het mogelijk niet meer aangepast worden.


Waar moet u opletten?

Hieronder een overzicht van functies of instellingen die aangepast kunnen worden. Het aanpassen van de instellingen van het onderzoeksformulier gebeurt in het menu 'Inrichten'. Lees hier hoe u de instellingen aanpast.

Alleen aanpasbaar ZONDER productie

  • Velden waar een bedrag moet worden ingevuld, (bij ‘velden per norm’ of ‘velden per post’) moeten van het type ‘bedrag’ zijn.

    Sommigen staan nog geselecteerd als een 'tekst' vak. Als er productie in het model aanwezig is, kan dit niet meer worden aangepast. Lees hier hoe u dit kunt aanpassen.

  • Alleen bedragvelden per post tellen mee in de extrapolatie.

    Een bedragveld onder de eindconclusie 'fout' (bijvoorbeeld ‘Foutbedrag’) wordt meegenomen bij de fout-extrapolatie. Dit geldt ook voor een bedragveld bij 'onzeker' (bijv. ‘Bedrag onzeker’) voor de onzeker-extrapolatie.

    Belangrijk is daarom dat er geen tekstveld geselecteerd wordt voor het bedrag. Deze wordt dan niet meegenomen in de extrapolatie.

    Bedragen per norm worden nu nog niet opgeteld tot een totaalbedrag per post. Dit moet dus handmatig gebeuren zodat het meegenomen wordt in de extrapolatie.

  • Het postkenmerk 'Medewerker' als dropdown-veld.

    Kies voor een dropdown-veld bij 'Medewerker' in de postkenmerken. Zo kunt u tijdens de uitvoering de dropdown aanvullen met medewerkers die nog niet in de lijst staan. Dit aanvullen kan bij het handmatig opvoeren van een post in het menu 'Voorbereiden'.

Kan met productie nog aangepast worden

  • Voor alle modellen staat standaard de afloopcontrole aan. Wilt u dit niet? Dit kan nog aangepast worden.

  • Dit kan via het menu Inrichten. Als u hiervoor kiest, staan alle normen standaard ingevuld met een gewicht van 4 punten. De prestatienorm staat standaard op 95%. Dit kan gedurende het gebruik aangepast worden.

    Er is ook een keuze voor categoriale normen: laag-middel-hoog. U zet de gewogen normen aan per model. Alle normensets onder het model hebben dan gewogen normen.

  • Het model heeft een strikte steekproef.

    Rechtmatigheidstemplates staan standaard op strikte steekproef. Wilt u dit anders dan kan dat nog aangepast worden, ook als er al productie aanwezig is.

  • Per model is het mogelijk om in te stellen of er handmatig posten toegevoegd mogen worden.


Natuurlijk doen wij ook onze uiterste best om er voor te zorgen dat alles correct is overgezet. Loopt u ergens tegen aan of heeft u vragen? Stuur ons gerust een bericht via de help-functie.

Was dit een antwoord op uw vraag?