Naar de hoofdinhoud
Werken met gewogen normen

Hoe stel ik een model met gewogen normen in?

Marieke Blankendaal avatar
Geschreven door Marieke Blankendaal
Meer dan 10 maanden geleden bijgewerkt

Om een verdere nuancering aan te brengen in de controles, kan er gewerkt worden met gewogen normen. Dit betekent dat sommige normen zwaarder wegen dan andere. Hierdoor kan een post een fout bevatten, welke niet leidt tot de conclusie dat de post in zijn geheel fout is.

De controle wordt objectiever omdat alle controleurs met dezelfde weging werken. Hierdoor is de conclusie goed of fout duidelijker vastgesteld (afhankelijk van de gehanteerde prestatienorm).


Als voorbeeld:

De prestatienorm voor een normenset is gesteld op 91%. Alle controles die 91% of hoger scoren, krijgen de conclusie 'goed'. Alle scores onder de 91% zijn fout.

Tijdens de controle wordt de norm 'Beschikking heeft geen spelfout' als fout aangemerkt, omdat er wel een spelfout aanwezig is. Deze norm telt mee voor 4% van de gehele score. Als alle andere normen wel juist zijn, is het totaal 96% en is deze post dus 'goed'.

Stel dat er nog een norm fout is, bijvoorbeeld 'De aanvraag is ondertekend'. En deze norm telt voor 10% mee. Dan zakt het totaal naar een score van 86% en wordt de conclusie van deze controle dus 'fout' .


Het instellen van gewogen normen

Allereerst moet u de optie om met gewogen normen te werken aanzetten. Dit kunt u per model instellen in het menu 'Inrichten'.

Klik op het model waarvoor u gewogen normen wilt instellen. Klik daarna op

om het onderzoeksformulier aan te passen. De wizard van het onderzoeksformulier wordt geopend. Bij stap 3: instellingen kunt u de instellingen aanpassen. Klik op

om naar stap 3 te gaan. Hier kunt u:

Vergeet niet om de wizard verder te doorlopen en te kiezen voor 'Opslaan'.


Een weging geven aan de normen

Een weging geven aan de normen en het instellen van de prestatiescore doet u ook in het menu 'Inrichten'. Klik op het model waarvoor u de gewogen normen wilt instellen. U ziet dat er standaard een score is ingevoerd als u 'werken met gewogen normen' heeft aangevinkt. Hier kunt u deze scores aanpassen. Klik daarvoor op 'bewerkmodus' (rechtsboven de normensets).

Normen een handmatige score geven

Als u op 'Bewerkmodus' heeft geklikt, klikt u daarna op de pijltjes achter 'Normenset' en 'Rubriek' om de normen open te klappen.

Voor de normenset kunt u de 'Prestatienorm' invullen. Dit is de norm die u in uw organisatie heeft afgesproken. Is de score van alle normen boven de prestatienorm? Dan is deze post goed. Valt de totaalscore van alle normen onder de prestatienorm? Dan is het dossier fout.

Per norm geeft u aan hoeveel punten deze waard is. Als de norm goed is, tellen er zoveel punten bij de totaalscore. KiC rekent zelf uit hoeveel procent dit van het totaal is. Zo komt u uiteindelijk op 100% uit.

U ziet hieronder dat de norm 'Aanvraag' 8 punten heeft gekregen. Deze telt mee voor 4,2%. van de totale score. Het totaal van de rubriek 'Onderzoek' is 78 punten, dit komt neer op 41,1% van het geheel. De overige rubrieken (met daaronder de normen) zijn dan samen 58,9%, om in zijn geheel op 100% uit te komen.

Zo kiest u zelf de verhoudingen tussen de verschillende normen. Sommige normen tellen nu zwaarder mee dan andere.


Een voorbeeld:

De norm 'Suwinetraadpleging' heeft een weging van 10 punten, dat is 5,3%. Als deze fout is, zakt de score onder de prestatienorm en is deze post fout.

De norm 'Dwangsom' heeft echter maar een gewicht van 4 punten, 2,1%. Als alleen deze norm fout is, komt het totaal nog boven de prestatienorm uit en is deze post dus goed.

Is vervolgens een andere norm ook fout, bijvoorbeeld 'Aanvraag', met een weging van 8 punten (4,2%) dan is het totaal 6,3%. Dan komt de totaalscore dus maximaal op 93,7% uit en dat is onder de prestatienorm. Dan is deze post alsnog fout.


Normen categoriseren in 'Laag', 'Midden' en 'Hoog'

Vindt u het lastig om verschillende punten mee te geven aan de verschillende normen? U kunt ook kiezen voor een standaard categorisering. U maakt dan alleen onderscheid in de normen door ze als laag, middel of hoog in te delen. KiC rekent zelf uit welk percentage hieraan hangt.

Vaststellen van de prestatienorm

Om te kiezen voor een juiste prestatienorm is het van belang om te bedenken wanneer u de controlepost fout vindt. Als u kiest voor de normen 'hoog', 'midden' en 'laag', dan kunt u de prestatienorm zo vaststellen dat 1 fout van een norm met de weging 'hoog', het dossier onder de prestatienorm brengt.


Als voorbeeld:

U heeft de normen gecategoriseerd in laag, midden en hoog. KiC geeft op basis van deze indeling de volgende percentages mee:

  • Hoog: 3,7%

  • Midden: 1,8%

  • Laag: 0,9%

U zet uw prestatienorm op 97%. Is er een norm fout uit de categorie hoog? Dan kunt u voor deze controle maximaal 96,3% scoren (100% - 3,7% = 96,3%). Dit is onder de norm. Met 1 onjuiste norm is de conclusie van deze post dus 'fout'.

Is er een fout gemaakt in de categorie midden? Dan is er nog niets aan de hand, u blijft nog boven de norm (100% - 1,8% = 98,2%). Deze controle is dan goed.

Zijn er vervolgens ook nog 2 normen met een lage categorie fout, (100% - 1,8% - 0,9% - 0,9% = 96,4%) zakt u weer onder de prestatienorm en is deze controle alsnog fout.


Heeft u hulp nodig bij het instellen van de gewogen normen? Of wilt u advies hierover? Neem dan contact met ons op.

Trefwoorden: prestatie - gewicht - weging

Was dit een antwoord op uw vraag?