Steekproef trekken

Hoe kan ik per model een steekproef (per medewerker) uit een massa trekken?

Marieke Blankendaal avatar
Geschreven door Marieke Blankendaal
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In het menu Voorbereiden worden de steekproeven getrokken. Hier kunt u aangeven voor welk model uit welk jaar u dit wilt doen.

Vóór een steekproef getrokken kan worden moet er eerst een massa worden toegevoegd aan het model. Druk op onderstaande knop voor een beschrijving hiervan.

Als de massa is toegevoegd, is het mogelijk om een steekproef te trekken.

Kies het juiste jaartal en model waar net de massa voor is toegevoegd. Klik vervolgens op 'Steekproef trekken' om de Wizard te openen.

Bovenin staan de bestandsnamen van de massa's die zijn toegevoegd voor dit model. Kies de massa die u net heeft toegevoegd. Verder staat er per normenset hoeveel massa er al is toegevoegd en hoeveel posten er reeds getrokken zijn op deze massa. Als u een nieuw bestand heeft geüpload, moet dit aantal dus nul zijn.

U kunt per regel aangeven hoeveel posten getrokken moeten worden uit de geselecteerde massa. Dit kunt u aangeven in aantallen of in percentages. Door te klikken op de drie bolletjes krijgt u de opties om alle normensets of medewerkers aan te vullen met een bepaald aantal. Zo hoeft u niet elke regel handmatig in te vullen.

Steekproef verdelen over

De verdeling van de steekproef staat standaard op een verdeling per normenset. Het is mogelijk om een steekproef op medewerker te trekken. Dan krijgt u zoals in bovenstaande afbeelding de medewerkers in de lijst, waarvoor u aantallen of percentages kunt aangeven. In het menu Inrichten kunt u, onder de instellingen van het model, aangeven dat u de steekproef op medewerker wilt trekken. Dit is vooral van toepassing bij kwaliteitscontroles.

Vervolgens drukt u op 'Steekproef trekken'. Als het gelukt is, komt er boven in het scherm te staan dat er x aantal posten zijn toegevoegd. De wizard sluit automatisch en u bent weer in het menu Voorbereiden.