Naar de hoofdinhoud
Steekproef instellen

Hulp bij het instellen en aanpassen van de steekproef instellingen.

Marieke Blankendaal avatar
Geschreven door Marieke Blankendaal
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Steekproef instellen

Bij het instellen van de steekproef bepaalt u de steekproefmethode, de eenheid ('trekken per'), of u de steekproef per medewerker wil trekken of niet ('verdelen over') en of u voor een periode meerdere steekproeven kunt trekken of niet ('strikte steekproef').


1. Methode

Deze staat nu vast op 'aselect' (willekeurig) en geeft aan dat de steekproef random getrokken wordt. Dat kan dus aselect per euro of aselect per post zijn. In de toekomst komen hier zaken als 'interval' te staan om bijvoorbeeld elke 20ste post of 10.000ste euro te trekken.
Aanvulling september 2024: uitbreiding van de steekproefmethode staat nog steeds op onze wensenlijst. Op dit moment heeft dit lage prioriteit. De vraag vanuit gebruikers is gering, en de wensen van gebruikers verschillen ook nogal.


2. Trekken per

Bij 'trekken per' heeft u de keuze tussen 'post' en een postkenmerk van het type bedrag. U trekt dan de steekproef ofwel per post waarbij elke post even veel kans heeft om getrokken te worden ofwel per euro, waarbij de grote posten een (naar rato) grotere kans hebben om getrokken te worden. Dat ziet er meestal zo uit:

Tip. Heeft u twee postkenmerken met een bedrag veld? Geef dan aan welk veld u wil gebruiken, bijvoorbeeld een betaalbedrag inclusief of exclusief BTW.


3. Verdelen over

Bij 'verdelen over' geeft u aan of u het steekproefaantal per normenset (niet verdelen) wil trekken of nauwkeuriger, bijvoorbeeld per medewerker. In het eerste geval trekt u bijvoorbeeld 5 willekeurig afgehandelde aanvragen PW van de maand januari. In het tweede voorbeeld trekt u van uw 5 medewerkers elk 1 aanvraag PW.

In dit voorbeeld is er een postkenmerk 'Medewerker' en een postkenmerk 'Team' geconfigureerd. We kunnen kiezen om 'Niet verdelen' te selecteren of één van de twee postkenmerken.

Tip. U kunt alleen verdelen over postkenmerken die 1) verplicht zijn en 2) van het type tekst. KiC zal u erop attenderen dat dit zo werkt. Zie dit voorbeeld waarbij 'Medewerker' wel als een verplicht postkenmerk is geconfigureerd en 'Team' niet.

Los dit op door in de vorige stap van de wizard 'Team' verplicht te maken als postkenmerk.

4. Strikte steekproef

U kunt aangeven of u voor dit model een strikte steekproef wilt. Dit betekent dat u per periode één steekproef kunt trekken. U kunt de steekproef dan niet uitbreiden. Bij rechtmatigheidstemplates staat altijd 'strikte steekproef' aangevinkt. Dit kan overigens altijd aangepast worden.

Was dit een antwoord op uw vraag?