De steekproef uitbreiden

Hoe kan ik posten toevoegen aan een steekproef?

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het is mogelijk om extra controles te trekken uit een massa waarop al een steekproef getrokken is.

Een extra steekproef trekken kan op twee manieren

1. In het menu Voorbereiden klikt u op de normenset waarvoor de steekproef uitgebreid moet worden. Vervolgens scrolt u naar de juiste periode. Klik op 'Steekproef uitbreiden'. De steekproef wizard wordt geopend.

2. Kies in het menu Voorbereiden nogmaals voor 'Steekproef trekken'. De steekproef wizard wordt geopend. Kies het juiste bestand (periode) en de juiste normenset(s) waarvoor de steekproef uitgebreid moet worden.

Wanneer kiest u voor optie 1 en wanneer optie 2?

• Optie 1 kiest u als u heel specifiek voor één periode of één normenset de steekproef wilt uitbreiden. Alleen de normenset waarbij u op de knop hebt gedrukt, komt in de wizard naar voren.

• Optie 2 kiest u als u voor álle normensets de steekproef wilt uitbreiden. Alle normensets komen in de wizard naar voren.

U kunt bij de kolom 'Aantal posten' aangeven hoeveel extra posten u wilt toevoegen aan de steekproef. U kunt ook kiezen voor een percentage. Dit percentage wordt berekend over het resterend aantal posten waarover nog geen steekproef is getrokken.

Als voorbeeld: Er zijn 40 posten in de massa. Er zijn 10 posten in de eerste steekproef getrokken. Er zijn dus nog 30 posten over die in de steekproef kunnen vallen. Als u kiest voor bijvoorbeeld 10%, dan rekent KiC 10% over de 30 posten en trekt nog 3 posten.

Het lukt mij niet om de steekproef uit te breiden

Soms is het niet mogelijk om de steekproef uit te breiden. U krijgt dan de volgende foutmelding:

Bij het inrichten van het onderzoeksformulier is in dit geval bij de instellingen aangevinkt dat er geen uitbreiding mag komen op de steekproef.

Is er gekozen voor het template onderzoeksformulier 'Rechtmatigheidscontrole', dan staat dit vinkje standaard aan. Dit kunt u altijd weer uitzetten.