Alle collectiesKiC BasisMenu Beheer
Inloggen in KiC met Single Sign On (SSO)

Single Sign On is een techniek om op basis van 1 inlog toegang te krijgen tot meerdere applicaties. Bij KiC kunt u ook hiermee werken.

Marieke Blankendaal avatar
Geschreven door Marieke Blankendaal
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Eenvoudig en veilig inloggen in KiC met SSO

In dit artikel lichten wij een aantal zaken toe rondom het werken met SSO in KiC.

De eerste keer inloggen met SSO (voor KiC gebruikers)

Als het inloggen bij SSO bij u correct ingesteld is, volgt u de volgende stappen om in te loggen:

• Selecteer uw organisatie. Bijvoorbeeld 'Gemeente Delft';

• Klik op 'Bevestigen';

• Dan ziet u onderstaand scherm. Klik hier op 'Sign in with Microsoft'.

• De eerst keer vult u in het volgende scherm uw inlog en wachtwoord in van uw Microsoft-account.

• De volgende keren hoeft u dit niet te doen als u al geautoriseerd bent. Bijvoorbeeld omdat u ingelogd bent in uw Windows omgeving als gebruiker.

• Uw identiteit wordt dan automatisch geverifieerd en u bent ingelogd in KiC.

SSO configureren (voor uw applicatiebeheerder)

De volgende stappen beschrijven het registreren van KiC als app waarmee (in een Microsoft Azure omgeving) met SSO ingelogd kan worden.

Belangrijk: wij gaan er vanuit dat uw gebruikers voor het inloggen op hun Microsoft-account, gebruik maken van een 2FA! Dit is van belang om veilig gebruik van SSO te waarborgen.

1. Ga naar portal.azure.com en dan naar app registraties;

2. Maak een nieuwe registratie aan;

3. Geef een naam op en selecteer het account type wat u wilt ondersteunen;

4. Klik vervolgens op 'registreer';

5. U komt nu terecht in de overzichtspagina van de app registratie. Hierin staat een Application (client) ID en Directory (tenant) ID. Noteer deze twee waarden voor later;

6. Ga vervolgens naar 'Certificates and Secrets';

7. Creëer een nieuwe secret. Noteer hierbij de waarde van de secret. Deze heeft u later nodig;

8. Ga naar uw KiC omgeving op www.kwaliteitincontrol.nl en selecteer de beheerpagina. Ga naar het SSO tabblad. Klik op de selectie box bij 'Schakel SSO in' om de gegevens te kunnen invullen.

Let op: dit tabblad heeft u alleen, als u deze rechten heeft aangevraagd via de KiC Helpdesk. Dit is geen standaardoptie.

9. Vul hier de Application (client) ID, de waarde van de Client Secret in en de Azure Directory (tentant) ID die u al eerder hebt genoteerd;

10. Sla de gegevens op;

11. Kopieer de 'Redirect URL' uit de KiC applicatie; deze verschijnt als de gegevens goed zijn opgehaald.

12. Ga terug naar de app registratie overview op portal.azure.com. Selecteer hierbij de optie om een redirect url toe te voegen;

13. Selecteer vervolgens de optie ‘Add a platform’ en selecteer de Web optie als platform;

14. Voeg vervolgens de gekopieerde redirect url toe aan de opties;

15. Het is nu mogelijk om in te loggen via SSO!

Lukt het registreren van SSO niet? Neem dan contact op met [email protected]!