De jaarovergang

Wat moet ik doen en waar moet ik op letten bij de jaarovergang naar 2024?

Marieke Blankendaal avatar
Geschreven door Marieke Blankendaal
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het nieuwe controlejaar komt er aan! Zorg dat u snel weer aan de slag kan met de controles in het nieuwe jaar. Het overzetten van de modellen naar het nieuwe jaar gaat heel gemakkelijk binnen KiC.

Kopiëren van het model

Om de modellen klaar te zetten voor het nieuwe jaar, gaat u naar het menu 'Inrichten'.

Klik op de drie bolletjes van het model dat u wilt meenemen naar het nieuwe jaar. Kies vervolgens voor 'Dupliceer model'.

Er komt dan een pop- up scherm. Hier kunt u de keuze maken naar welk jaar u het model wilt kopiëren.

Heeft u het KiC-Compleet abonnement en risico's en systeemgerichte controles beschreven? Deze kunt u direct mee kopiëren. N.b. als u deze niet heeft, hoeft u de vinkjes niet uit te zetten.

Klik op 'Dupliceer model'. U heeft nu het model gekopieerd naar het nieuwe jaar. Het onderzoeksformulier, posten en key controls worden niet overgenomen.

Koppelen van het onderzoeksformulier

Nadat u het model gekopieerd heeft, moet u een onderzoeksformulier koppelen aan het model. Klik op deze link voor een uitgebreide beschrijving.

U bent nog in het menu 'Inrichten', en als het goed is, is het jaar geselecteerd waar u net het model naar toe gedupliceerd heeft. Klik vervolgens op de balk van het model. Klik dan op de volgende button:

De wizard om een onderzoeksformulier te koppelen aan het model wordt nu geopend. Klik op

om hetzelfde formulier te koppelen dat afgelopen jaar aan dit model gekoppeld zat. Let op het jaar bij het kiezen van het formulier.

Als er niets veranderd moet worden, kunt u kiezen voor 'volgende stap' totdat u bij het onderdeel 'Plannen' komt. Hier moet u aangeven welke afdeling dit jaar deze controles gaat uitvoeren en hoe vaak dit moet gebeuren.

Het kiezen van een periode is ook van belang voor het in beeld brengen van resultaten. Die kun je uitsplitsen op de periode die je hier kiest.

Daarna kiest u voor 'Opslaan' en heeft u het model exact met dezelfde gegevens klaargezet als vorig jaar.

Wijzigingen of aanpassingen

Natuurlijk is het nieuwe jaar de uitgelezen kans om een aanpassing door te voeren. Sommige wijzigingen aan het model of de formulieren kunnen alleen aangepast worden, als er nog geen posten of massa's aanwezig zijn in het model.

Misschien wilt u dit jaar de steekproef anders trekken, of een afloopcontrole inschakelen. Ook het werken met gewogen normen is mogelijk binnen KiC.

Deze opties kunt u instellen bij het configureren van het onderzoeksformulier in het menu 'Inrichten'.

Hulp nodig?

Lukt het niet om de modellen klaar te zetten, of wilt u advies over een eventuele aanpassing? Neem dan contact met ons op! Dit kan heel eenvoudig door het sturen van een berichtje in het 'help-center'